Terug naar bedrijfsgegevens
UN / MiddenNederland 18 September 1997

Met Licht creëer je een andere wereld

 

Brood op de plank.

 

Door Marie-José Linders

 

Een groot deel van zijn tijd besteedt de mens aan werk. In veel gevallen gaat het daarbij om betaald werk. Maar waarom kiest iemand voor een bepaalde baan en wat maakt hij of zij zoal mee? In de serie Brood op de plank vertellen mensen over de mooie en minder mooie kanten van hun beroep. Vandaag: de lichtman.

 

Utrecht.

 

"Het is een raar wereldje." zegt Robert Jan de Boer over de lichtbranche. "Je hebt te maken met klanten die eigenlijk niet precies weten wat ze willen. Ja, verlichting voor een feest, maar wat voor een lamp of wat voor een spot, daar hebben ze geen kaas van gegeten. Je hebt een grote vrijheid." Vier jaar geleden begon hij zijn eigen bedrijf: Rob de Boer "Light" Productions. Naast zijn full-time baan als computertechnicus verzorgt De Boer het licht bij toneelvoorstellingen, showballeten, feesten, lezingen, tot aan uitvoeringen van scholen toe.

 

Vrijwilliger

 

"Het is meer dan een hobby. Ik begon als vrijwilliger bij een theater, daarvoor deed ik al het licht bij disco's van vrienden. Later raakte ik geïnteresseerd in televisie en kwam terecht bij het NOB (Nederlands Omroep Produktie Bedrijf). Daar heb ik ontzettend veel geleerd op het gebied van licht, geluid, beeld en toneel; je kreeg een opleiding waardoor je inzetbaar bent op alle vakgebieden. Maar het werk was zwaar en onregelmatig, het onderhouden van mijn sociale contacten werd moeilijk. Na een jaar ging ik aan de slag als computertechnicus. Maar je komt in een sleur en ik begon weer met licht. Kennissen die een disco wilden geven; je begint met een paar lampen en het groeit uit tot iets professioneels." Op de vraag wat "licht" voor hem betekent antwoord De Boer; "Het is een stukje creativiteit, je maakt een plaatje, je creëert een andere wereld. Stemmingen laat je met de muziek mee veranderen. Met toneel speel je als het ware mee vanaf een afstandje. Licht is wezenlijk om de sfeer te veranderen; wel eens een feestje meegemaakt met alleen tl-verlichting? Dat straalt niets uit, dan dansen mensen niet." De bizarste klus van De Boer was wel het belichten van 'de koe van het jaar', "Zo'n beest levert een topprestatie aan liters melk geven en moet dan tijdens het feestje van de boer mooi in het licht staan."

 

Omzet.

 

Rob de Boer "Light" Productions maakt nog niet genoeg omzet zodat De Boer ervan kan leven. "Je kunt geen zaak runnen van een korps dat eens in de honderd jaar een jubileum viert. Het grote bezwaar is dat je te onregelmatige klanten hebt. Ook doe ik vooral de kleinere opdrachten, want voor grote producties stappen mensen toch naar de bekendere bedrijven. De meeste klanten krijg ik via mond-tot-mondreclame. Bij een klus vragen mensen je visitekaartje, later bellen ze je dan weer voor een opdracht. Het groeit langzaam, het is afhankelijk van hoeveel tijd en energie je erin steekt. Maar ik doe het vooral omdat ik er plezier in heb." De enige nadelige kant aan zijn werk die De Boer kan bedenken, is dat klanten naar een ander kunnen stappen nadat ze naar de kosten van een klus hebben geínformeerd. Wat gelukkig niet veel voorkomt. "Het je van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat de blubber werken, hoort er gewoon bij. je doet het voor een tevreden publiek. Dan ben je zelf ook tevreden. Dat is het mooie, een goede show neerzetten, de grote jongens evenaren, hoewel je maar een speldenknopje bent van wat er in Utrecht en omgeving is aan lichtbedrijven. Het is een illusie een grote jongen te willen worden. Daarvan zijn er te veel."